Auke Visser´s ESSO Tankvaart Mij. Site     |   home
Speciale pagina's (Specials)
STANDARD A.P.C. BESTAAT 60 JAAR
Uit : Leidsch Dagblad  8 maart 1951

Op 30 Maart feest in het Esso-gebouw

STANDARD A.P.C. BESTAAT 60 JAAR

(Speciale berichtgeving).
Op 1 April a.s. zal het 60 jaar geleden zijn, dat de American Petroleum Company met hoofdkantoren in Rotterdam en Ant-werpen opgericht werd. Dit feit zal 30 Maart a.s. in het bekende Esso-gebouw te Den Haag bescheiden doch feestelijk gevierd worden.
In 1937 werd de naam gewijzigd In Standerd Amerikaanse Petroleum Compagnie N. V.
Het hoofdgebouw, dat in 1924 als Petrolea in gebruik genomen werd, kreeg in 1948 de naam Esso-gebouw. Esso, het hand-elsmerk, ontstond door samentrekking van de beginletters van Standard Oil, phonetisch tot Esso wordend.
Dertig Maart werd als jubileumdag uitgekozen, omdat de Belgische maatschappij op 31 Maart eenzelfde jubileum viert en 1 April op een Zondag valt.
De huidige Standard N.V. is een zuiver Nederlandse maatschappij. Behalve petroleum worden nu ook benzine, oliën, vetten, vloeibaar gas, synthetische rubber, enz. verkocht. De maatschappij heeft drie motor (stoomturbine A.V. )  tankschepen n.l de Esso Den Haag, de Esso Amsterdam en de Esso Rotterdam, met een totale capaciteit van 50.000 ton. De tonnage van de binnenvloot beloopt 8000 ton en men heeft 200 eigen spoorwagons om de producten van Pernis naar de depots te ver-voeren.