Auke Visser´s ESSO Tankvaart Mij. Site     |   home
Scheepsboeken / verhalen / modellen en Schilderijen
Brood op het water WO II
Binnenkort verschijnt, als 4e boek in de Hoogendijkreeks, het boek BROOD OP HET WATER WOII, als uitgave van de Vereniging Vrienden van het Museum Vlaardingen.

Een 250 pagina's tellend naslagwerk over de belevenissen van de Vlaardinger haringvissers kort voor en tijdens de tweede wereldoorlog.
De Nederlandse haringvissers mochten na 10 mei 1940 niet meer uitvaren.
Bijna alle schepen werden per direct ddor de Bezetter in beslag genomen en in allerhande maritieme oorlogstaken ingezet.

Dit alles na zeer zorgvuldig onderzoek van de heren drs ing. IJsbrand Plokker (hoofdscheepswerktuigkundige en socioloog) en dr. Jan van de Voort (historicus).

Vele vehalen zijn opgetekend uit getuigen verklaringen en door de verhoren en die van andere Vlaardingers in Zweden en Engeland, door de auteurs nagetrokken in de oorlogsarchieven in het NIOD en het Nationaal Archief.

Hierin ook een verhaal betreffende ex. opvarenden van het motor tankschip "Den Haag", van de Petroleum Industrie Maatschappij, de voorloper van de latere Esso Tankvaart Maatschappij.
Dit verhaal sluit naadloos aan bij het verhaal van Assenberg, welke destijds in de EssoFoon, in 1949, is gepubliceerd en waarvan het verhaal ook op deze site te vinden is.

Een boek dat zeer vele facetten verhaalt van de vele Vlaardingers die tijdens de tweede wereldoorlog op zeer uiteen lopende schepen voeren in deze gevaarlijke en extreme tijden.

Kortom een boek dat in één adem uitgelezen kan worden.

Later zal het boek op aanvraag toegestuurd worden door de Vereniging Vrienden van het Museum Vlaardingen die ook de €10.000,- gesubsidieerd hebben om de uitgave mogelijk te maken. Het wordt de 25-jarige jubileumuitgave van de Vereniging.
Ook wordt het boek, als zodanig, het 4e boek in de Hoogendijkreeks.

Adres : Museum Vlaardingen

Westhavenkade 53/54, 3131 AG Vlaardingen

Tel. : 010-4348722 of vrij : 010-4348722